Allergivennlige katter??

Allergivennlig katt?

Allergivennlige Katter

Sibirkattene kan være allergivennlige katter. Det betyr at folk som er allergiske mot katter kan tåle Sibirkattene. Vi må poengtere tydelig at ikke alle katteallergikere tåler Sibirkatten, hvor hver enkelt som ønsker å skaffe seg en Sibirkatt bør få undersøkt dette. Til dette har vi testhjem rundt omkring i landet. Se vår oversikt over testhjem.

Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, f.eks. flass og spytt. Hos katten er det påvist mest allergener i spyttet, slik at når katten slikker pelsen, så vil spyttet som etterhvert tørkes i pelsen, virvles opp i luften og bli pustet inn av mennesket.

I kattespyttet finnes et protein som heter FEL D-1, og mange reagerer på dette stoffet. Det man tror er at Sibirkatten har mindre av dette proteinet. Dette kan bety at du kan tåle Sibirkatten selv om du ikke tåler andre katter. Men som nevnt tidligere så er det flere ting man kan reagere på, så hver enkelt må testes individuelt om de tåler Sibirkatten.

Noen kan reagere mer på kattunger enn på voksne katter Derfor anbefaler vi at de som reagerer på en kattunge bør teste allergien på en voksen katt i tillegg for å være helt sikker. Man kan også reagere mer på fertile enn kastrerte katter.

Man må uansett kjenne sykdommen til den som skal testes godt, spesielt gjelder dette barn, før man utsetter dem for denne påvirkningen. Det er heller ingen garanti at man vil tåle alle Sibirkatter, selv om man tåler èn. Generelt vil vi ikke anbefale hyperallergikere å anskaffe seg Sibirkatt, da sjansen er tilstede for at man før eller siden kan få utslag.

 Testhjem

 En av årsakene til at Sibirkatter er en etterspurt rase er allergivennligheten. Mange katteallergikere kan tåle Sibirkatter, men det er likevel mange som ikke gjør det.

Sibirkattens Venner tilbyr testhjem til interesserte katteallergikere. Dette er et viktig tilbud fra klubben sin side da vi mener at det er i alles interesse at katteallergikere får muligheten til å teste sin allergi. Når katteallergikere kan fastslå sikkert om de tåler sibirkatter før de går til anskaffelse av en er det en fordel for både oppdretter, katten og kjøperen.

Testhjemformidlingen kontaktes på epost testhjem@gmail.com.

Slik foregår et testbesøk

  • Et testbesøk koster 200 kroner. Dette går i sin helhet til testhjemmet som stiller sine katter til disposisjon og bruker av sin fritid.
  • Testhjemmet setter av en time til besøket.
  • Selve testingen går ut på at du koser med katten og holder på med den så mye som mulig. Snus på pelsen og stikk nesen ned i den om du vil. Det er viktig at du får testet skikkelig!
  • Du kan gjerne be om at katten blir børstet slik at du kan ta med deg litt hår hjem.
  • Man vil i etterkant få en mail med link til et spørreskjema som man svarer anonymt på slik at man kan kartlegge om hvor allergivennlig en Sibirkatt egentlig er.

 Erfaringer over flere år viser at mange kan tåle Sibirkattene, mens andre tåler dem ikke. De som får en allergiskreaksjon kan både få det mens testbesøket pågår, eller det kommer senere. Det er derfor lurt å gi det et par døgns modning før du fastslår resultatet av besøket. Hvis du er usikker anbefaler vi at du gjennomfører et nytt testbesøk, enten ved å gjenta besøket hos samme testhjem eller oppsøker et annet testhjem med andre katter.

 Registrering av testresultat

Fra 1. januar 2010 startet Sibirkattens Venner med å registrere testresultat. Hensikten med dette er å få en oversikt over og kunnskap om testresultatene. Hvor mange katteallergikere er det som faktisk tåler Sibirkatter? Dette er det meget interessant å finne ut om og vi håper at alle dere som er på testbesøk kan bidra ved å registrere testresultatene. Dette er helt anonymt.

Hvis du har vært på testbesøk og vil registrere ditt testresultat så trykk på denne linken!

Uansett hvilke spørsmål du måtte ha om testing så ta gjerne kontakt med oss!

 Av 490 tilbakemeldinger i 2013 er det 45% av allergikere som ikke har fått noe reaksjon på Sibirkatten etter besøketi et testhjem. Av dem som har reagert er det 30% som har fått en mildere reaksjon på Sibirkatten enn på vanlig katt.

Hvor er testhjemmene

Sibirkattens Venner har testhjem hos medlemmer spredt over hele landet, som endrer seg hele tiden. Det kan føre til at man må være villig til å reise litt for å kunne besøke et testhjem. For å komme i kontakt med et testhjem kan du kontakte testhjem@gmail.com som videreformidler henvendelsen din til nærmeste testhjem.

Klikk på kartet nedenfor for å se en oppdatert oversikt over hvor vi har våre testhjem.

 Forhåndsregler

Allergimedisin – Det er lurt å ta med allergimedisiner når man skal besøke testhjemmet i tilfelle reaksjon.

Andre allergiutslag - Når du drar på testbesøk bør du ikke ha noen eksisterende allergiutslag i kroppen (eks pollenallergi) eller være forkjølet for da blir det vanskelig å fastslå hva en eventuell reaksjon kommer av. Det kan være lurt at dem som har pollenallergi tester seg utenom sesong - høst/vinter.

 Kriterier for et testhjem

Et testhjem er et “vanlig hjem” med vanlig renslighet og rutiner. Med det mener vi at det ikke er ment å være et sterilt hjem som er desinfisert for mulige allergifremkallende stoffer.

Det viktigste kravet til et testhjem er at det eneste dyret i huset er Sibirkatt.

Det er alltid behov for flere testhjem – medlemmer meld dere på! Send oss en epost på testhjem@gmail.com.

Nyeste kommentarer

16.05 | 17:11

Hei. Kan du sende meg mail? Lundemari@gmail.com

16.05 | 16:02

Hei, vi har veldig lyst på en sibirkatt ettersom en i familien er allergisk. Vi har hørt sibirkatt er allergivennlig. Har du noen ledige?

02.03 | 14:48

Hei. Jeg venter nytt kull ved måneskiftet mars/ april😊 Bare å ta kontakt på mail: lundemari@gmail.com

02.03 | 14:39

Har dere ledige kattunger nå ?